Aktuality

Up Späť na Aktuality

Čo ak zamestnanec spôsobí škodu zamestnávateľovi?

Čo ak zamestnanec spôsobí škodu zamestnávateľovi?

Zákon hovorí jednoznačne – zamestnávateľ má nárok vyžadovať od zamestnanca náhradu spôsobenej škody do výšky 4násobku jeho hrubej mzdy. Jedná sa o škodu, spôsobenú pri výkone jeho práce - poškodenie, zničenie majetku zamestnávateľa, stratu zverených predmetov, vyrobenie nepodarku alebo chybne vykonanú prácu, atď.

Aj na takéto situácie existuje riešenie v rámci poistenia zodpovednosti za škodu zamestnanca. Poisťovne ponúkajú rozličné krytia, je potrebné si vybrať podľa druhu vykonávanej činnosti a výšky potrebného krytia (osobitnou skupinou sú napr. vodiči, kde sa najčastejšie rieši krytie výšky spoluúčasti pri škode na vozidle).

Poistený môže byť každý zamestnanec na základe pracovnej zmluvy podľa zákonníka práce - na plný úväzok, na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, študentský brigádnik, ďalej štátny zamestnanec, pracovník v služobnom pomere, atď.

Radi vám s výberom pomôžeme – často aspoň čiastočnú úhradu tohto poistenia ponúkajú zamestnávatelia ako jeden z benefitov, pričom rámcová zmluva pre všetkých pracovníkov je zvyčajne cenovo veľmi výhodná.